onsdag 19. september 2012

Cognitive bias (irrasjonalitet) | Del 1

Jeg har i de siste månedene fascinert meg over at menneskehjernen ofte tenker svært irrasjonelt - til og med når den konsentrerer seg om å tenke rasjonelt. Ettersom jeg har lest litt om det som kalles cognitive bias legger jeg oftere og oftere merke til tankefeil hos meg selv og andre. Det som er fint med å kunne litt teori om dette er at man kan unngå disse unødvendige irrasjonalitetene.
En kognitiv bias er et mønster av avvik i tankevurdering som oppstår i spesielle situasjoner, som fører til perseptuelle (sansemessige) forvrengninger, unøyaktig vurdering, ulogisk tolkning, eller det som på folkemunne kalles for irrasjonalitet.

Tankefeil som jeg har sett en del ganger på debattforum er blant annet Donning-kruger syndrom og Backfire effect. Backfire effect opplever jeg heller ikke så sjeldent i diskusjoner (må vel innrømme at disse også forekommer hos meg selv i blant). 

Litt enkelt forklart dreier Donning-kruger effect om 1. tendensen til å overvurdere egne evner. 2. mangelen på å gjenkjenne genuine ferdigheter hos andre. 3. det å ikke oppdage egen ekstrem inkonsistens i argumentasjon. 4. å ikke gjenkjenne og goda tidligere manglende ferdighet, hvis man har vært eksponert til trening for denne ferdigheten.

Backfire effect er når en person blir utfordret med evidens (bevis) som utfordrer det opprinnelige synspunktet og avviser disse bevis. Ikke nok med det, men de utfordrende bevisene gjør at man tror sterkere på sitt opprinnelige synspunkt enn før. Flere enn meg som får assosiasjoner med politikere eller kostholdsdiskusjoner i media?

Synes forøvrig Dr. Jim Taylor skrev en interessant artikkel om cognitive bias der han hevder at disse teoriene viser at common sense ikke er til å stole på. Sunn fornuft eller sunt bondevett er, for all del, nyttig i mange sammenhenger. Vi trenger da ikke forskning for alt her i verden. Men Taylor har absolutt gode poeng!

Dagens oppfordring fra meg er derfor: Bli bevisst på tankefeilene dine også så blir du kanskje litt mer rasjonell :)




2 kommentarer:

Sparringmamma sa...

Fant bloggen din gjennom "Lærerråd". Interessant lesning!

Har reflektert over begrepet "magefølelse" i det siste, som kanskje er en litt annen utgave av "common sense".

Hva er sunn fornuft og magefølelse? Kommer det kun innenfra og i såfall fra hva? Hvis magefølese og sunn fornuft er nok, hva skal vi så med forskning? Og når forskning er delt, hvilken forskning støtter vi oss på? Den som passser magefølelsen? Min erfaring er at jo mer jeg leser, jo mer utfordret blir magefølelsen, samtidig som den blir sikrere. Det samme er kanskje sunn fornuft: Den må utfordres av fakta for å justeres.

Roger Steinbakk sa...

Hei, og takk for kommentar.

Synes det er viktige spørsmål du legger frem her. Det er veldig fort gjort å velge ut den forskningen som passer over ens med ens "livssyn" og "holdninger". Jeg har senere tenkt å skrive om nettopp dette med konformitet. Mange av oss har implisitte forventninger fra kulturen rundt oss som i sterk grad påvirker oss mer enn vi tror. Min oppfattelse er at veldig få er klar over hvor konforme de er ovenfor sine såkalte signifikante andre (etter å ha lest teori av bl. a. George Herbert Mead).

Derfor tenker jeg det er svært viktig at vi til enhver tid er klar over dette, slik at vi kan forandre tankegangen når bevisene er tydelige.

Synes forøvrig du også har en interessant blogg. Har nettopp blitt far selv, så det du skriver kan jeg relatere meg en del til :)